Low Code, voor wie … Heel Gallië ?
Stel je hebt een laboratorium, een reisbureau, een software-fabriek, een trainingsbureau of gewoon een groot bedrijf. In 2020 is Low Code is niet meer weg te denken in je bedrijfsvoering. Als je een MKB-er bent, of leider van een afdeling bij een corporate business, dan is Low Code dé stap om verder te automatiseren en voordeel te halen.
Helaas bestaat ook de kans dat je bedrijfsmodel en processtroom ondermaats is geautomatiseerd. Je werk gaat moeizaam.
Zonder te generaliseren denken we dat organisaties te vaak werken met fragmenten van de totale informatie, met snippers van functionaliteit, en in het ergste geval letterlijk met volledig losse datasets en sterk verouderde hulpmiddelen. Zaken waar het echt om gaat in de bedrijfsvoering komen hierdoor onvoldoende in beeld. Het is die verdomde backlog die we in de jaren 90 van de vorige eeuw al op grote schaal zagen ontstaan, en het is ondertussen 30 jaar later een nog groter monster geworden. Het spookt rond in elk modern bedrijf, van groot naar klein.
Hoeveel software je gebruikt om een klus te klaren, of welke informatiebron je ook hebt, de speciale lijm ertussen: de specifieke “op maat” delen die er voor jou toe doen, zijn meestal ver te zoeken.
We durven het hardop te zeggen, en we denken dat jij het ook al lang weet: “van groot naar klein, overal doet het ergens zeer in het ICT landschap”
Backlogs
“Maar wat klopt er dan niet …” denkt de MKB-er. “Ik heb een pakket dat overal in mijn branche wordt gebruikt, samen met m’n boekhoudsoftware, m’n mail en een agenda. Mijn potentiele klanten staan netjes in MailChimp. Dus wat kan er mis gaan? Al het andere, daar tussenin en er omheen, dat lastige wat nou net nergens in zit, dat doe ik gewoon in Excel”
“Ik maak overzichten op mijn laptop” denkt de manager van een grote afdeling. “Dat is juist het deel wat mijn organisatie zo speciaal maakt. Mijn kennis over de business en de processen heb ik in het hoofd en ik organiseer alles in Excel voor losse onderdelen die ik van veel verschillende bronnen ophaal. Ik huur zelfs mensen om daar overzicht van te maken. Alle standaard software is voor mij prima, maar toch ook weer net niet, omdat mijn zaak toch anders is dan alle andere”. Ik gebruik een beetje van Maggi en heel veel van mezelf.
Enterprise backend systemen
Het lijkt overdreven te stellen dat grote organisaties met honderden verbonden backend systemen ook moeite hebben een applicatielandschap te laten bewegen naar behoefte om bedrijfsprocessen flexibel te ondersteunen. Het is niet uitzonderlijk dat oude mainframe systemen, Acces databases, AS400 systemen en nog veel meer exoten, niet voldoende verbonden zijn, nog onverlet het protocol waarmee dat gebeurt. Het gebeurt onvoldoende en niet altijd met client-server voorzieningen waarmee medewerkers hun taken aan de desktop naar behoren kunnen uitvoeren.
Een Low Code front-end op een dergelijke omgeving zou een accurate verbinding kunnen geven, en bedrijfsprocessen ondersteunen, bovenop een bestaand system of records.
Gaat het dan alleen om front-end toevoeging en uitbreiden van de service oriënted communicatieprotocollen? Het is soms nog meer dan dat alleen. Als core systemen van grote organisaties worden beoordeeld op de kwaliteit van data en hun consistente modellering, dan gebeurt het regelmatig dat systemen uitpuilen van de dubbele data, en boordenvol zitten met omissies van ontbrekende cascaded deletes. De boel is vuil. Tel daarbij op dat het leveren van data dumps voor medewerkers op hun desktop weer een retour met vervuilde data oplevert, en de cirkel is rond. De bron van vuile data wordt gevoed met verdere vervuiling na een leven als file op een desktop. Wij hebben Low Code systemen meermalen gebruikt om vervuilde data te schonen en daarna solide procesondersteuning te geven.
Medewerkers krijgen Excel dumps omdat er bijna geen voorzieningen vanuit oude systemen zijn voor nieuwe, snelle en flexibele procesondersteuning
Ondertussen op de desktop
Dus … als er geen Microsoft Office zou zijn dan stort de hele economie in ? Het is geen vreemde gedachte. Het ligt niet aan de oorspronkelijke taken van Office pakketten. Kon jij vroeger “beter” letters typen in WordPerfect dan in Word ? Gebruik je nu liever Excel dan QuattroPro omdat het rekenwerk nu wel correct is ? Waarschijnlijk niet.
Het succes van Office is mede te danken aan de ontpopte Excel interface standaard voor het uitwisselen van data tussen willekeurig welke andere software pakketten. Bij Microsoft wreven ze zich in de handen. Wie had dat gedacht. Letters en cijfers zijn data, en de chaos in communicatie lossen we op met een hetzelfde oneigenlijk hulpmiddel. Zo, die is van ons ! Ineens was Excel veel meer dan een spreadsheet, maar veel minder dan een echte applicatie of een solide uitwisselingsprotocol. Het is een pseudo database, en een lijstjes tool.
Het wonder van XLS- of CSV-data, om daarmee gegevens uit pakket x in hokjes en vakjes te stoppen en er dan toch nog functioneel wat “extra” in pakket y mee te doen heeft iets veelbelovends.
En de gebruikers zij blij met het grootste deel van de geleverde data en het zou mooi zijn als je de getransporteerde data in je droompakket y kan gebruiken. Als dat niet helemaal volledig of correct is, ach … we werken toch al in Excel ! Daar kunnen we nog van alles aan toevoegen. En daar begint het geklungel. Is het dan fijn is om grote lijsten met data consistent te bewerken in een spreadsheet ? Is het wel de goeie data ?
Dit is het punt waar Low Code helpt, omdat het niet zo gaat als we willen. Er moet meestal nog veel meer worden gedaan dan voorzien. We hebben een applicatie nodig.
Dat zoiets robuust en snel in een Low Code platform kan worden gerealiseerd, is een redelijk modern fenomeen. En ja, zelfs Low Code kan starten met geïmporteerde Excel data (maar toch liever niet), gevolgd door intensief rekenwerk, met een gebruiksvriendelijke bediening, en vele andere extra’s. We hebben het dan wel over een centraal platform (en geen spreadsheet), geschikt voor desktop en mobiel, dat klaar is om data op alle mogelijke manieren te berekenen, publiceren, rapporteren en als data service kan koppelen aan andere omgevingen.
Zeg Excel en data, en er is antigif: Low Coding
Vraag personeel dat veelvuldig in Excel sheets werkt en fout op fout stapelt in complexe bewerkingen of ze behoefte hebben aan eenvoudig te gebruiken applicaties en Apps die secuur werk ondersteunen.
We herhalen de formule: Low Code, to Engineer The Awesome and Automate The Boring
Denk niet dat het gras groener is aan welke andere kant dan ook. Zelfs in grotere bedrijven is de roep om krachtige lijm tussen de verschillende werelden en eilanden groot. We vertellen hier niets nieuws. We benoemen wel een duidelijke boosdoener. Een symbool voor fout op fout stapelen: Excel.
Projecten kunnen om uiteenlopende redenen langer duren, en je zult verbaasd staan hoeveel “corporates” Excel nog steeds intensief gebruiken in dagelijkse processen. Soms wil het personeel ook niet anders, want “weten ze veel …“, “het is toch je werk”. Dan toch maar met de hand ellenlange lijsten vergelijken, en uit het blote hoofd beslissen in processtappen waarvoor je 10 minuten geleden (vlak voor de koffie) iets (belangrijks) op een kladje had geschreven. Een nukkig scenario.
‘Heel Gallië? Nee, een klein dorpje blijft dapper weerstand bieden tegen de Romeinse overheersing.’
OutSystems is hèt voorbeeld van een omgeving waarin een gedistribueerde architectuur met service orientatie en microservices eenvoudig kan worden opgezet, als tegenhanger van monolithische architecturen en CSV smokkelroutes. De omgeving heeft eenvoudige voorzieningen om verzamelingen kleine autonome diensten te modelleren rond zakelijk domeinen. Microservices bieden een simpel ontkoppeld messaging system zonder noodzakelijke middelware componenten.
Het kan us anders … Met Low Code, en wij leren je Low Code ontwikkelen om bijvoorbeeld API’s en efficiente userinterfaces te ontwikkelen.
In onze blog artikelen leggen we uit hoe je herbruikbare componenten kunt maken die werkelijk helpen in bedrijfsprocessen en oude landschappen weer nieuw leven inblazen:
- Verbinden met (standaard)pakketten en backend systemen
- Data uitwisselen met integration services, microservices en service oriented architecturen
- Zoeken-, vinden- en complex rekenwerk uitvoeren op informatie in lokale modellen
- Business process modelling toepassen op gebruikscenario’s
- Overzichten en statistieken generenen
- Efficiënte gebruiksinterfaces en single page interfaces ontwikkelen
- Apps, barcode scanning, multi-media- en artificial intelligence toepassen in iedere applicatie
- Herbruikbare componenten in een software architectuur onderbrengen voor meerdere applicaties
By: Instant Publishing Category: Low Code, Propositie