Low Code, Engineer The Awesome and Automate The Boring

In deze blogs geven we voorbeelden waarin Low Code helpt bij het snel, efficiënt en betaalbaar ondersteunen van complexe bedrijfsprocessen.

Veel organisaties zijn in de afgelopen decennia gaan schipperen met Excel voor het ondersteunen van administratieve processen. Overal waar centraal geregisseerde automatische processen ontbraken grepen managers en medewerkers naar oneigenlijke hulpmiddelen. Ze hebben daarmee het nodige onheil over zich afgeroepen. Ze doen nu ongewild zwaar werk. Dag in dag uit worden moeilijke, foutgevoelige opdrachten uitgevoerd, op een manier die foutgevoelig, tijdrovend en geestdodend is. Zonder werkelijk te automatiseren hebben mensen zich slaaf van hun eigen computers gemaakt.

Dit decennium is een keerpunt gekomen door te verbeteren in dit soort gebrekkige werkwijzen. Oplossingen met een Low Code platformen beleken snel verlichting te geven.

Maar zelfs met een roze bril op dwaalt in grote bedrijven nog steeds het Excel spook rond. Net als in het MKB zijn veel corporates verstrikt geraakt in de gewoonte om afdelingen te laten leunen op Excel als pseudo database en te zien als onbetwist wondermiddel. Excel helpt niet alleen bij rekenen, maar het lijkt een Zwitsers zakmes in de kantoortuin. Excel kan naar verluid ook koffie zetten.

Het vreemde is dat Excel naast het “ondersteunen” van desktop processen ook een rol speelt in achterliggende automatiseringsketens. Misschien komt daar zelfs de heldenstatus vandaan. Nog voordat backend applicaties in complexe enterprise landschappen met meer moderne protocollen werden ontsloten, werden regelmatig Excel data verbindingen ingezet. De data eindigde dan in de veelvormige backend, of (dank daarvoor) zelfs op iemands desktop. Het monster heet “CSV datadump” (hier heb je een dumpje) en zijn broertje is de “FTP verbinding“.

Met geluk wordt na een periode van dumps omgeschakeld naar voorzieningen met webservices en cliënt server applicaties, maar als we onze ogen goed de kost geven dan leeft in 2020 het CSV scenario nog te vaak vrolijk voort.

Er is niets zo permanent als een tijdelijke oplossing

‘Heel Gallië? Nee, een klein dorpje blijft dapper weerstand bieden tegen de Romeinse overheersing.’ 

Is het nou zo leuk om over Excel te mopperen ? Nee, natuurlijk niet. Maar het pakket heeft een twijfelachtige reputatie als hulpmiddel in processtappen waarin juist accuratesse belangrijk is. En overal waar je het tegekomt zie je hetzelfde problemen. De data wordt inconsitent, leeft op een eiland en iedereen die er voor zorgt denkt onterecht dat hij er anderen mee helpt. Daar willen we van af.

Bring on The Dancing Horses

OutSystems is hèt voorbeeld van een omgeving waarin een gedistribueerde architectuur met service orientatie en microservices eenvoudig kan worden opgezet, als tegenhanger van monolithische architecturen en CSV smokkelroutes. De omgeving heeft eenvoudige voorzieningen om verzamelingen kleine autonome diensten te modelleren rond zakelijk domeinen. Microservices bieden een simpel ontkoppeld messaging system zonder noodzakelijke middelware componenten.

Het procesmatig ondersteunen van werktaken, gecombineerd met API’s die in uniforme architectuurpatronen data uitwisselen kan in een Low Code omgeving snel worden opgezet. In grote organisaties zijn sommige implementaties van Low Code projecten al in enkele maanden afgerond.

Een voordeel is dat Low Code omgevingen  eenvoudig het gebruik van mobiele toestellen in de keten opnemen. Apps voor je medewerkers die taken op een mobiel toestel uitvoeren. Je werkt dan in een omni-channel omgeving met een mix van telefoons, tablets en desktop computers.

Alle onderwerpen in dit Low Code spectrum worden in onze blogs toegelicht met praktische voorbeelden.

Low coding, Engineer The Awesome and Automate The Boring

Voor ieder soort bedrijf, in vrijwel iedere branche en situatie, biedt een Low Code platform ongeëvenaarde voordelen. Sommige platformen zijn goed betaalbaar, maar de grote, stoere en bedrijfszekere platformen kunnen ook duur zijn. In alle gevallen van groot naar klein zijn ze tegenwoordig verbazingwekkend volledig uitgevoerd. Sommige platformen bestaan al vanaf de jaren 80, en ze hebben ondertussen miljoenen gebruikers. In deze blogs richten we ons op een oud gediende: FileMaker Pro 19, en de hoog aangeschreven corporate enterprise oplossingen OutSystems 11 en Mendix 8.

Onze voorkeur gaat uit naar OutSystems. We zijn gecertificeerde ontwikkelaars, en geven week in, week uit les in het gebruik- en coderen in het platform. Opgeteld hebben we tientallen jaren ervaring alle omgevingen, en in onze training laten we juist de overeenkomsten, verschillen en een symbiose tussen de platformen zien.